Hvad er IBS?

Irritabel tarmsyndrom kaldes også IBS (Irritable Bowel Syndrome) og er en fælles betegnelse for adskillige plager, der har med tarm og fordøjelse at gøre. IBS er en funktionel mave-tarmsygdom, hvor problemet er, at organets funktion er dårlig og giver symptomer. Det er ikke muligt at påvise fysiske forandringer, der forklarer plagerne.

Tilstanden er almindelig hos begge køn og i alle aldre, men flere kvinder end mænd har IBS. Mellem 8 og 25 prosent af den danske befolkning kan være ramt. IBS er en kronisk tilstand, hvilket betyder, at man må regne med at skulle leve med den resten af livet. 2-4

Symptomer på IBS

Hvis man har IBS, er symptomerne ofte tilbagevendende smerter i maven, uregelmæssig afføring eller oppustethed. Ubehaget bliver ofte mindre efter en tur på toilettet og mere intense efter et måltid. IBS-patienten kan have milde, moderate eller stærke gener, og patientens symptomer kan variere betydeligt. De fleste oplever gode perioder ind imellem. Det er almindeligt, at stress kan forværre maveplagerne.

Selv om tilstanden ikke er livstruende, kan sygdommen have en betydelig negativ påvirkning på livskvaliteten. Gode rutiner gør plagerne mindre, mens stress kan forværre dem.

Forskellige typer IBS

Der er flere undergrupper af IBS kategoriseret på grundlag af det dominerende symptom på dage med unormal afføring. I nogle tilfælde kan IBS være uklassificeret.

IBS-C – Hovedsagelig forstoppelse
IBS-D – Hovedsagelig diarré
IBS-M – Vekslende mellem forstoppelse og diarré
IBS-U – Ikke klassificeret

Mange veksler mellem grupperne.

Årsag til irritabel tarm

IBS er en funktionel tarmlidelse, der ofte overlapper med andre sygdomme. Typisk for tilstanden er, at personerne ofte har andre lidelser også, så som fibromyalgi og andre muskel- / skeletsmerter, træthed og psykiske symptomer (angst og depression).

Årsagerne til irritabel tarm er ikke kortlagt, men flere faktorer synes at medvirke til udvikling af tilstanden.

  • Arvelighed (genetik)
  • Tyktarmsbakterier Personer med IBS kan have en sammensætning af tyktarmsbakterier, der afviger fra de bakterier, man finder hos raske personer
  • Lav grad af inflammation Nogle kan have en lav grad af betændelse i tyktarmens væg – især de, der lider af postinfektiøs irritabel tarm
  • Diæt Mange med IBS får udløst symptomer af enkelte madvarer, såkaldte FODMAPs
  • Stress Følelser og hvordan man har det påvirker hjernen, og hjernen sender signaler til tarmen, der forårsager forandringer i tarmen (hjerne tarm-akse)

11,2 %

av verdens befolkning
lider av IBS 2

Hyppigst
diagnostisert hos
pasienter under

50 år

1,5 x

mer vanlig hos kvinner
enn hos menn

Praktisk og nem at bruge:

  • Kun én kapsel om dagen, med eller uden mad.
  • Når som helst på dagen
  • Behøves ikke opbevares køligt
  • Også velegnet til folk, der følger en vegetarisk, halal-, kosher- eller FODMAP-diæt.