Hverdagsmad – opskrifter som hjælper i hverdagen

Der findes meget god mad, også for dem med ekstra følsom mave. Mange oplever, at hverdagslivet bliver bedre ved at følge nogle enkle råd. Måltider til faste tider og ro omkring måltiderne er gode vaner.

Den mest anerkendte diæt som forsøger at systematisere hvad som er trygge madvarer for dem med ekstra følsom mave eller som er blevet diagnosticeret med ibs, kaldes “lav FODMAP”. FODMAP er en samlebetegnelse på «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Fælles for disse stoffer er, at de er tungt fordøjelige kulhydrater, som ikke optages i tyndtarmen i særlig grad. Denne diæt kan hjælpe dem, der lider af for eksempel forstoppelse eller diarré, mavesmerter og gasdannelse.

Du kan finde mere information om denne diæt hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

En diæt hvor du undgår mange madvarer, gør det samtidig mere krævende at få nok næringsstoffer i sig. Et godt råd er derfor at få hjælp af en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjælpe dig med et varieret og næringsrigt kosthold.

Her finder du opskrifter

National kompetancetjeneste for funktionelle mave-tarmsygdomme har lavet et hæfte med praktiske råd og madopskrifter. Dette kan du laste ned gratis her

Der findes også mange bøger, man kan købe, og hjemmesider som har gode opskrifter du kan følge. Men husk at kontrollere opskrifterne op imod FODMAP-tabellen og dine egne erfaringer.


Her er nogle steder, hvor du kan begynde jagten på god mad:

http://www.magevennligmat.no/oppskrifter
https://www.lavfodmap.no/category/lavfodmap-oppskrifter/middag
https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/


Træning gør hverdagen bedre

Mange synes, det er svært at nå alt – fra arbejde til sociale aktiviteter, men forskning viser at fysisk aktivitet især er godt for dem med ekstra følsom mave.