Hverdagsmad – opskrifter som hjælper i hverdagen

Der findes meget god mad, også for dem med ekstra følsom mave. Mange oplever, at hverdagen bliver bedre, hvis de følger nogle simple råd. Måltider på faste tidspunkter og fred og ro ved spisebordet er gode vaner.

Den mest anerkendte diæt som forsøger at systematisere hvad som er trygge madvarer for dem med ekstra følsom mave eller som er blevet diagnosticeret med ibs, kaldes “low FODMAP”. FODMAP er en samlebetegnelse på «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Fælles for disse stoffer er, at de er tungt fordøjelige kulhydrater, som ikke optages i tyndtarmen i særlig grad. Denne diæt kan hjælpe dem, der lider af for eksempel forstoppelse eller diarré, mavesmerter og luftdannelse.

Du kan finde mere information om denne diæt hos Hvodovre Hospital, i deres retningslinier for FOODMAP diæten.

En diæt hvor du undgår mange madvarer, gør det samtidig mere krævende at få nok næringsstoffer i sig. Et godt råd er derfor at få hjælp af en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjælpe dig med en varieret og næringsrig kostplan.

Her finder du opskrifter

National kompetancetjeneste for funktionelle mave-tarmsygdomme har lavet et hæfte med praktiske råd og madopskrifter. Dette kan du laste ned gratis her

Der findes også mange bøger, man kan købe, og hjemmesider som har gode opskrifter du kan følge. Men husk at kontrollere opskrifterne op imod FODMAP-tabellen og dine egne erfaringer.


Her er nogle steder, hvor du kan begynde jagten på god mad:

http://www.magevennligmat.no/oppskrifter
https://www.lavfodmap.no/category/lavfodmap-oppskrifter/middag
https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/


Træning gør hverdagen bedre

Mange synes, det er svært at nå alt – fra arbejde til sociale aktiviteter, men forskning viser at fysisk aktivitet især er godt for dem med ekstra følsom mave.