Hverdagsmad – opskrifter som hjælper i hverdagen

Der findes meget god mad, som samtidig er i tråd med de sundhedsråd, som gives til IBS-patienter. Mange oplever, at hverdagslivet bliver bedre ved at følge nogle enkle råd. Måltider til faste tider og ro omkring måltiderne er gode vaner.

Der findes meget god mad, som samtidig er i tråd med de sundhedsråd, som gives til IBS-patienter. mange oplever, at hverdagslivet bliver bedre ved at følge nogle enkle råd. Måltider til faste tider og ro omkring måltiderne er gode vaner. 

Den mest anerkendte diæt som forsøger at systematisere hvad som er trygge madvarer, og hvad du bør undgå, kaldes “lav FODMAP”. FODMAP er en samlebetegnelse på «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Fælles for disse stoffer er, at de er tungt fordøjelige kulhydrater, som ikke optages i tyndtarmen i særlig grad.

Du kan finde mere information om denne diæt hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

En diæt hvor du undgår mange madvarer, gør det samtidig mere krævende at få nok næringsstoffer i sig. Et godt råd er derfor at få hjælp af en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjælpe dig med et varieret og næringsrigt kosthold.

Her finder du opskrifter

National kompetancetjeneste for funktionelle mave-tarmsygdomme har lavet et hæfte med praktiske råd og madopskrifter. Dette kan du laste ned gratis her

Der findes også mange bøger, man kan købe, og hjemmesider som har gode opskrifter du kan følge. Men husk at kontrollere opskrifterne op imod FODMAP-tabellen og dine egne erfaringer.


Her er nogle steder, hvor du kan begynde jagten på god mad:

http://www.magevennligmat.no/oppskrifter
https://www.lavfodmap.no/category/lavfodmap-oppskrifter/middag
https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/


Hverdagsråd – sådan håndterer du arbejde og fritid med IBS

Undgår du situationer i hverdagen på grund af IBS – arbejdsmøder, træning eller idræt med børnene? Du er ikke alene. Heldigvis findes der gode råd, der kan hjælpe dig. IBS forsvinder ikke, men det er muligt at have gode hverdage.

Træning gør hverdagen med IBS bedre

Mange synes, det er svært at nå alt – fra arbejde til sociale aktiviteter. Men forskning viser, at hvis man afsætter tid til at træne, har det god effekt mod IBS-symptomer. Læs mere om forskningen og få nogle simple træningsråd.