Råd og behandling

For at nå frem til diagnosen IBS skal en læge først udelukke andre tilstande. Sygehistorie og symptomer vurderes: Mavesmerter og ændret afføringsmønster. Testene omfatter vanligvis blodprøver og afføringsprøver; nogle gange gastroskopi eller koloskopi. Mavesmerter eller følelse af ubehag regnes som et hovedkriterium for diagnosen IBS.

Behandling af IBS

IBS er normalt en livslang lidelse. Det vil sige, at man må gøre det, man kan selv for at reducere plagsomme symptomer og lære sig at leve med tilstanden gennem øget forståelse og viden om sygdommen.

Behandlingen retter sig mod at reducere plagsomme symptomer. IBS udvikler sig ikke til alvorlig sygdom og forkorter ikke livslængden, men kan for mange give store plager, der reducerer livskvaliteten betydeligt.

Information er en vigtig del af behandlingen for at få hjælp til at håndtere tilstanden, reducere symptomer og få hverdagen tilbage.

Selvhjælp som regelmæssige måltider, fysisk aktivitet og stresshåndtering er vigtig. Det anbefales at konsultere en ernæringsfysiolog ved radikal ændring af diæten – for eksempel FODMAP-reduceret diæt.

Medicinske behandlinger er normalt rettet mod bare et af IBS-symptomerne – fx forstoppelse, oppustethed, diarré eller mavesmerter.

Internationale retningslinjer anbefaler probiotika for alle de normale symptomer på IBS. Probiotika kan kombineres med de andre behandlingsalternativer for IBS.

Bifidobacterium longum 35624® er en bakteriestamme med et godt bevisgrundlag for effekt ved IBS. Det anbefales generelt at tage probiotika i mindst fire uger, inden effekten af behandlingen vurderes. I sjældne tilfælde kan det vare længere end en måned, muligvis op til 2-3 måneder, inden patientens symptomer lindrer.

Hvornår bør man kontakte læge?

Mange, der har irritabel tarm, bekymrer sig uden grund på grund af symptomerne, som de frygter, kan udvikle sig til alvorlige sygdomme som kræft. At få afkræftet alvorlige sygdomme i samarbejde med egen læge kan være vigtigt for mange for at kunne leve godt med IBS. På den anden side kan det at gennemgå stadig nye undersøgelser i sig selv skabe usikkerhed og angst.

Læge bør kontaktes ved symptomer på irritabel tarm over længere tid eller ved nogle af disse symptomer : 5

  • Blod i afføringen eller blodmangel
  • Vægttab uden kendt årsag
  • Familiehistorie med tyktarmskræft, inflammatorisk tarmsygdom eller cøliaki
  • Alder over 50 og nyligt opståede plager
  • Natlige smerter/diarré

Prøv Alflorex® i mindst fire uger

Det kan tage op til 4 uger, nogle gange op til 2-3 måneder før Alflorex® tilpasser sig tarmfloraen. Maven skal have tid til at vænne sig til et dagligt tilskud af bifidobakterier.

Vær opmærksom på at milde og forbigående ændringer I afføringsmønstret kan opleves de første uger. Dette er en almindelig of midlertidig tilstand.